środa, 10 października 2012

Wiedeńskie ślimaki i ich święto

Wiedeńskie ślimaki z winnych wzgórz od lat uważane są za wielki przysmak, z długą kulinarną tradycją.Wiedeński Festiwal Ślimaków przypomina odwiedzającym ten często zapomniany już specjał.
Wiedeński rolnik Andreas G. w swoim  400-letnim gospodarstwie na południu miasta hoduje ślimaki i  dostarcza je najlepszym restauracjom. Od 1 do 7 października 2012  hodowca wraz z szefem restauracji organizują Wiedeński  Festiwal Ślimaków, stojący pod znakiem  Slow Food i wiedeńskiej kuchni.  Biorący w nim udział kucharze kreują własne interpretacje potraw ze  ślimakami.
Z powodu swojej wyjątkowej jakości wiedeńskie ślimaki zaliczane są do produktów ekologicznych. Ich  producent jest członkiem organizacji Slow Food, której celem jest  zapewnienie miejsca na rynku wysokojakościowych produktów z tradycyjnego  wyrobu, wszelkich roślin uprawnych oraz zagrożonych zwierząt  użytkowych. Ślimaki z winnych wzgórz doceniano już w średniowieczu jako pożywne i zdrowe jedzenie,  spożywali je także Rzymianie w Carnuntum. W Wiedniu ślimaki były  potrawą postną. Szczególnie chętnie je gotowano, zanurzano w maśle  czosnkowym, zawijano w ciasto i smażono na gorącym smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz