Wiedeńskie ślimaki z winnych wzgórz od lat uważane są za wielki przysmak, z długą kulinarną tradycją.Wiedeński Festiwal Ślimaków przypomina odwiedzającym ten często zapomniany już specjał.
Wiedeński rolnik Andreas G. w swoim 400-letnim gospodarstwie na południu miasta hoduje ślimaki i dostarcza je najlepszym restauracjom. Od 1 do 7 października 2012 hodowca wraz z szefem restauracji organizują Wiedeński Festiwal Ślimaków, stojący pod znakiem Slow Food i wiedeńskiej kuchni. Biorący w nim udział kucharze kreują własne interpretacje potraw ze ślimakami.
Z powodu swojej wyjątkowej jakości wiedeńskie ślimaki zaliczane są do produktów ekologicznych. Ich producent jest członkiem organizacji Slow Food, której celem jest zapewnienie miejsca na rynku wysokojakościowych produktów z tradycyjnego wyrobu, wszelkich roślin uprawnych oraz zagrożonych zwierząt użytkowych. Ślimaki z winnych wzgórz doceniano już w średniowieczu jako pożywne i zdrowe jedzenie, spożywali je także Rzymianie w Carnuntum. W Wiedniu ślimaki były potrawą postną. Szczególnie chętnie je gotowano, zanurzano w maśle czosnkowym, zawijano w ciasto i smażono na gorącym smalcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz