To pytanie nadeszło od Państwa prawie po sąsiedzki, z wałbrzyskiego:
"... Przede
wszystkim jakie trzeba spełnić warunki do założenia hodowli – o
praktycznych czytam już od kilku miesięcy?.."
Odp.:
Hodowlą ślimaka jadalnego może zając się każdy posiadający choć kawałek ziemi i pomieszczenia gospodarcze.Podstawą jest zgłoszenie takowej hodowli odpowiednim organom.
Trzeba pomyśleć nad nadzorem weterynaryjnym hodowli.Szczegółowe informacje o nadzorzepowiatowego lekarza weterynarii można znalezć Rozporządzeniu Ministerstwa Rolnictwa i wsi z dnia 14.10.2008r.(Dz.U>z dnia 24.10.2008r.) w sprawie wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia działalności w zakresie sektora akwakultury.
Co trzeba mieć przygotowane przed kontrolą weterynaryjną, od tego zależy w dużej mierze wynik kontroli:
1.Część ogólna-wymagane dokumenty
-książeczka badań do celów sanitarno-epidemiologicznych
-woda-jej rodzaj, pochodzenie
-zgłoszenie działalności
2.Część szczegółowa
-przestrzeganie wymogów temp.w czasie hodowli
-wilgotność-pomieszczenie klimatyzowane
-oświetlenie naturalne lub sztuczne
-wentylacja-pomieszczenie klimatyzowane
-zagęszczenie na 1 mkw., powierzchnia
kanalizacja- szambo
-pasza-jej pochodzenie, przechowywanie
3.Część techniczna
-podłoga, ściany, drzwi, sufit
-kuwety, ule, wylęgarki
-park hodowlany
4.Część higieny i porzątku
-węzeł sanitarny
-czystość bieżaca
-środki myjąco-dezynfekcyjne, ich zastosowanie
-odpady-ich składowanie, utylizacja
5.Transport, dokumentacja
-środek transportu, wystawienia HDI
-pasza, zródło pochodzenia, dokumentacja
-umowa na wywóz odpadów-utylizacja
Dziękuje Pani za odpowiedź,
OdpowiedzUsuńWiększość z tych wymagań uda nam się spełnić, nad resztą popracujemy;
Mam nadzieje, że będziemy w kontakcie i jak tylko "obrobicie" się ze zbiorami, suszeniem i handlem uda nam się umówić na spotkanie.
Pozdrawiam serdecznie - Łukasz
Cieszę się, że mogłam pomóc.To są wskazówki, które na ogół pomagają sprawnie, pozytywnie przejść kontrolę weterynaryjna i sanitarną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam