Czas przygotowania:
30 do 60 minut
Poziom trudności:
Łatwe
Łatwe
Ilość osób:
3-4
3-4
Koszt przygotowania:
Tanie
Ilość kalorii:
Średnio kaloryczne
Średnio kaloryczne
Składniki:
Ślimaki 40 szt., masło 20 dkg., natka pietruszki 2 łyżeczki, czosnek posiekany 2łyżki, sól i pieprz po 2 szczypty, szalotka posiekana 2 łyżki
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do płukania dobrze jest umieścić ślimaki w mieszance soli
i mąki. Po tych zabiegach ślimaki należy obgotować, schłodzone, wyjęte
ze skorupek. Tak przygotowane ślimaki zalać zimną wodą, doprowadzić do
wrzenia, gotować 10 minut usuwając tworzącą się pianę, odcedzić i
schłodzić. Wyjąć ślimaki z muszli, usunąć rogi, jelito i dwa widoczne
gruczoły. Tak przygotowane mięso
ślimaków posiekać nożem, wymieszać z masłem, natką pietruszki, cebulką i
czosnkiem, przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić muszle, ułożyć
kromce pieczywa a następnie na blasze, zapiekać przez 10 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C. Podawać natychmiast po
przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz