poniedziałek, 8 października 2012

Francja- ślimak na wszelkie sposoby


We Francji ślimaki podawane są najczęściej jako przystawka. Zanim jednak trafią na talerz czeka je długa droga. Ślimaki hodowane są na specjalnej diecie (owsianka na mleku i odpowiednio skomponowane zioła), a tydzień przed wycieczką do restauracji czeka je tygodniowa głodówka, aby usunąć resztki pokarmów, które mogłyby być trujące dla człowieka. Następnie mięczaki wyciąga się ze skorupki, kilkakrotnie płucze, obgotowuje, schładza, i ponownie wkłada do wyczyszczonego pancerza. Na talerzu znajdziemy ślimaki gotowane, duszone lub pieczone na ruszcie. Szczególnym przysmakiem są jednak ślimaki po burgundzku, czyli escargots à la Bourguignonne, tj. w muszli z dodatkiem masła i pietruszki lub czosnku. Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz