czwartek, 12 kwietnia 2012

Zagrożenia hodowli ślimaka jadalnego-chroby

Największym zagrożeniem są bakterie z grupy |Salmonella i Aeromonas. Może wywołać to brud w otoczeniu ślimaków, jak również obecność gryzoni, much i innych owadów. Bakteria owe stanowią zagrożenie głównie w okresie rozrodu dla reproduktorów i wylęgu.
Źródło zakażenia to nie wymieniana długo ziemia w kubkach i kuwetach do inkubacji jaj. W okresie lata wysokie temperatury powyżej 30 stopni. Bakterie rozwijają się w glebie co zagraża dużym ślimakom w zagrodzie hodowlanej.
Dbamy o wodę, paszę, czystość kuwet i uli. Codzienne regularne sprzątanie z odchodów i resztek karmy wystarczy do spokojnego rozmnażania się nowej populacji.
Trzeba pilnować przy rozrodzie odpowiedniej temperatury powietrza, wilgotności, niezbędna wentylacja.
Przy nadmiernym zagęszczeniu, ciepłych i suchych kuwetach może dojść do inwazji roztoczy.
Przy suchej ziemi i złej wentylacji kuwety dochodzi do wysuszenia jaj do wylęgu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz