środa, 27 stycznia 2016

Rozpoczęcie reprodukcji w sezonie 2016 - wybudzanie ślimaków

Już tylko kilka dni pozostało do wypuszczenia ślimaków na stoły. W tym terminie rozpoczynamy reprodukcję Mullera, natomiast Maxima musi jeszcze poczekać miesiąc. Na dwa dni przed wyłożeniem ślimaków na stoły, nagrzewamy pomieszczenie i sprawdzamy możliwość utrzymania wysokiej wilgotności. Cała reprodukcja rozpoczyna się od etapu wybudzania, który powinien przebiegać sprawnie i możliwie krótko. Temperaturę ustawiamy stosunkowo wysoką (ok 230C-240C), a wilgotność utrzymujemy na poziomie powyżej 90%. Z doświadczenie zapewniam, że tak wysokiej wilgotności nie da się utrzymać przez cały okres wybudzania bez użycia sprzętu. Najlepiej sprawdzają się zamgławiacze ultradźwiękowe, choć można również użyć dobrej jakości nawilżaczy. Natomiast, na pewno nie da się utrzymać wilgotności poprzez polewanie podłogi i ścian czy wieszanie mokrych prześcieradeł. 

Podczas etapu wybudzania istotne jest również zadbanie o odpowiednie nawilżenie ekranów i dostarczenie paszy wybudzającym się ślimakom. Pamiętajmy jednak, aby nigdy nie polewać  wybudzających się ślimaków, można jedynie delikatnie zraszać ekrany i paśniki. Nigdy nie lejemy wody na leżące, wciąż zahibernowane ślimaki, gdyż w ten sposób najłatwiej jest je utopić. Jeśli zalejemy zasklepionego ślimaka wodą i pozostawimy w takim stanie, to nic innego jak doprowadzimy do jego uduszenia. Ślimaki wychodzą ze stanu hibernacji naturalnie w cieple i wilgotności. Jedne szybciej, drugie wolniej, ale zawsze samoistnie budzą się ze snu. Taki sposób wybudzania jest najbardziej naturalny i zdrowy dla ślimaka.

Niektórzy preferują inne metody wybudzania, bardziej agresywne, polegające na zastosowaniu szoku termicznego, zanurzania ślimaków w wodzie. Oczywiście w ten sposób też doprowadzimy do wybudzenia ślimaków i z pewnością efekt osiągniemy szybciej. Pozostaje natomiast pytanie, jaka śmiertelność towarzyszy takim metodom.

Jeśli znacie i stosujecie jeszcze jakieś inne sposoby, to proszę podzielcie się nimi.

14 komentarzy:

  1. witam Państwa,przy takiej ilości jak 5-10 ton już dorosłego ślimaka,po złożeniu jajeczek jak Państwo je przechowują?zanim sie wylęngną się małe oseski?przecież do wiosny daleko a co w tym momencie dzieje się z jajeczkami?z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym momencie nie powinno być jeszcze jajeczek, dopiero należałoby zacząć myśleć o wybudzaniu reproduktora.

      Usuń
  2. Pierwsze jajka będziemy mieli pod koniec lutego, a małe ślimaczki, inaczej oseski, wyklują się w okolicy połowy marca. Wówczas wszystkie oseski umieszczamy w ogrzewanym tunelu foliowym, gdzie mogą dalej się rozwijać i doczekać momentu wyjścia na pole. Bezpieczne wyniesienie na pole w naszym regionie to dopiero okres po połowie maja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po ile macie reproduktory? Czy podpisujecie umowę na skup? Macie firmę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Добрый день!
    Меня зовут Ирина, я хотела бы с Вами познакомится, получить обучение на Вашей ферме по разведению улиток. Ознакомится и получить опыт в разведении и продаже улиток.
    Жду Вашего ответа на емеил или скайп (iriina303).


    Dzień dobry!
    I zovout Irina , chciałem cię poznać, aby otrzymać szkolenie w swoim gospodarstwie do hodowli ślimaków . Przeglądaj i zdobyć doświadczenie w hodowli i sprzedaży ślimaków .
    Czekam na wasze odpowiedzi na emeil lub Skype ( iriina303 ) .

    OdpowiedzUsuń
  5. Добрый день!
    Меня зовут Ирина, я хотела бы с Вами познакомится, получить обучение на Вашей ферме по разведению улиток. Ознакомится и получить опыт в разведении и продаже улиток.
    Жду Вашего ответа на емеил или скайп (iriina303).


    Dzień dobry!
    I zovout Irina , chciałem cię poznać, aby otrzymać szkolenie w swoim gospodarstwie do hodowli ślimaków . Przeglądaj i zdobyć doświadczenie w hodowli i sprzedaży ślimaków .
    Czekam na wasze odpowiedzi na emeil lub Skype ( iriina303 ) .

    OdpowiedzUsuń
  6. dzien dobry macie sprzedaz miesa slimakow?, a macie na to zezwolenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, mamy na sprzedaż mięso ze ślimaków, oczywiście z potrzebnymi dokumentami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy jest jakiś sposób żeby ominąć tunel to moj pierwszy sezon 3 dni temu zacząłem wyciągać pierwsze kokony obawiam się trochę żeby nie spaprac sprawy z podrostkami pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, można ominąć tunel pod warunkiem, że pogoda będzie sprzyjać. Jeśli perko zostanie wysiane wcześnie i zdąży urosnąć do czasu wyklucia ślimaków, to możemy wyjść na pole z pominięciem tunelu. Musimy jednak wziąć pod uwagę ryzyko przymrozków - zazwyczaj zdarzają się do połowy maja. Jeśli będą niewielkie, wówczas perko ochroni nasze maluchy, ale przy kilkustopniowym przymrozku, możemy stracić część ślimaków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry :)
    estem zainteresowana hodowlą ślimaka. Czytam, patrzę i.....
    Nigdzie nie ma informaci na temat utylizaci martwych ślimaków.
    Co z nimi robicie ? Przecież przy dużych chodowlach zbiera się tego trochę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam
    Mamy podpisaną umowę na utylizację padłych ślimaków z jedną z lokalnych firm.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dopytam o to mięso ślimaka. Bo wiem ze jest akcja w Polsce pod tym względem. Ubój ślimaka hodowlanego są dwie przetwórnię w Polsce. To samo kawioru. Jeżeli ktoś handluje to tutaj sanepid ma kontrolę i także trzeba zgłosić. To damo dotyczy kawioru, sa tylko dwie przetwórnię.


    OdpowiedzUsuń
  13. Według rozporządzenia rolnik może sprzedawać tylko żywe ślimaki na terenie swojego województwa. Jeżeli dalej to sprzedaż bezpośrednia i to tez trzeba zgłosić do weterynarza. Za każdym razem musi być numer weterynaryjny gospodarstwa. Pytanie drugie co ka to Urząd Skarbowy.

    OdpowiedzUsuń