poniedziałek, 25 czerwca 2012

Wyposażenie pomieszczenia hodowli ślimaka jadalnego

To przykład standardowego wyposażenia pomieszczenia hodowlanego:
-skrzynie, ule itp. drewniano-foliowe zabezpieczone ramką drewniano-siatkową, lub maścią, pastuch (można wykonać samemu),
-małe przezroczyste kuwety do składania zniesionych jaj oraz odchowu małych ślimaków po wylęgu, lub podobne pojemniki,
-kubki do znosów o wysokości 5-8 cm (mogą to być zebrane pojemniki po tłuszczach typu „Rama”, „Bona”),
-ręczny spryskiwacz do nawilżania małych ślimaków,
-gumowa łopatka, (pióro kurze) lub pędzle o długim włosiu – 2 sztuki, plastikowe łyżki – 2 sztuki,
-zlew do mycia kuwet i pojemników wyposażony w wąż z końcówką rozpryskową (zlew można zastąpić innym pojemnikiem przeznaczonym do mycia),
-dobrze jest, gdy pomieszczenie posiada kratkę ściekową.
  Wiadomo, że w praktyce są odstępstwa i to duże od teorii. Wykorzystujemy wszystko co się nada do takiej hodowli, pomniejszając w ten sposób koszta wstępne w pierwszym sezonie. Ustawienie sprzętu jest także indywidualne w zależności od metrażu jaki posiadamy. Musi być funkcjonalnie i maksymalnie wykorzystana powierzchnia. Jeśli jest nie duże to najlepiej wstawić ule piętrowe. Pamiętamy o tym, że musi być do nich dojście z drabiną. Każda powierzchnia, np. dodatkowa ściana zawieszona w pionie/poziomie z folii, jest liczona jak dodatkowa powierzchnia dla ślimaka tzw.ekrany.W ten sposób można w małym pomieszczeniu pomieścić dużą ilość ślimaka do reprodukcji i np. tuczu wstępnego.
Oczywiście staramy się jak najszybciej oseski wynieść do tunelu, jeżeli takowy posiadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz