Łatwo wyliczyć, iż z 200m parku po 16 tygodniach tuczu można
uzyskać – po uwzględnieniu strat w hodowli – około 60 tys.
sztuk dorosłego ślimaka, czyli jedną tonę. Średnio na 1 kilogram wchodzi 60 sztuk ślimaka jadalnego maxima. Oczywiście przy założeniu, że osiadają odpowiednie parametry, wielkość która jest wymagana przy sprzedaży towarowej. Można również w
okresie letnim zasiedlać park reproduktorami, które będą w
naturalnych warunkach kopulowały, znosiły jajka, następował
będzie w parku wylęg małych ślimaczków. Zasiedla się na 1 m2
parku 8-10 reproduktorów. Tak więc część parku przeznaczamy na
tucz, a inną wydzieloną część przeznaczamy do naturalnego
rozrodu, aby w okresie lata odpocząć od rozrodu w pomieszczeniach
hodowlanych. Jest to jakieś wyjście z sytuacji przy małym zapleczu budynków, a większym zamówieniu ślimaka przez kontrahenta. Na pewno dużo mniej pracy jak pod dachem (kuwety, kubki itd).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz