Dobrze za hibernowany reproduktor nie wykazuje aktywności ruchowej, a
otwór jego muszli zawleczony jest błoną. Aby do tego doprowadzić,
ślimaki po jesiennych zbiorach należy przetrzymać przez kilka dni
w przewiewnych drewnianych skrzyniach, w których opróżniają
przewody pokarmowe i obsychają, tracąc jednocześnie aktywność
ruchową.Następnie przekładamy do worków
raszlowych/żyłkowych wstępnie obsuszone ślimaki, umieszczone luźno w jednym worku i dosusza strumieniem powietrza z
wentylatora.Worki z za hibernowanymi ślimakami przenosi się na
ażurowe drewniane stelaże lub luźno wieszamy na hakach, ustawione
w pomieszczeniu hibernacyjnym o temp.2-5 stopni przy wilgotności 70%.
W warunkach polskich można
wykorzystać zimne piwnice, jeżeli hibernacja odbywa się w okresie jesienno-zimowym. Ważne, aby nie były zbyt wilgotne.
Pamiętajmy: Pełnowartościowy reproduktor do rozrodu hibernuje się max. 6 miesięcy.
Pamiętajmy: Pełnowartościowy reproduktor do rozrodu hibernuje się max. 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz