czwartek, 14 czerwca 2012

Przygotowanie ślimaka do hibernacji


Dobrze za hibernowany reproduktor nie wykazuje aktywności ruchowej, a otwór jego muszli zawleczony jest błoną. Aby do tego doprowadzić, ślimaki po jesiennych zbiorach należy przetrzymać przez kilka dni w przewiewnych drewnianych skrzyniach, w których opróżniają przewody pokarmowe i obsychają, tracąc jednocześnie aktywność ruchową.Następnie przekładamy do worków raszlowych/żyłkowych wstępnie obsuszone ślimaki, umieszczone luźno w jednym worku i dosusza strumieniem powietrza z wentylatora.Worki z za hibernowanymi ślimakami przenosi się na ażurowe drewniane stelaże lub luźno wieszamy na hakach, ustawione w pomieszczeniu hibernacyjnym o temp.2-5 stopni przy wilgotności 70%.
W warunkach polskich można wykorzystać zimne piwnice, jeżeli hibernacja odbywa się w okresie jesienno-zimowym. Ważne, aby nie były zbyt wilgotne.
Pamiętajmy: Pełnowartościowy reproduktor do rozrodu hibernuje się max. 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz