niedziela, 3 czerwca 2012

Dezynfekcja pomieszczeń po zakończeniu chowu


Te czynności powinno wykonywać się na jesień po zakończeniu sezonu hodowlanego. Jeżeli jednak nie korzystamy już z pomieszczeń po wypuszczeniu ślimaków do parku, możemy to zrobić wcześniej.W ten sposób jest łatwiej utrzymać higienę. Nie będzie śmierdziało nam w budynku. Mniej pracy na jesień gdy trzeba zebrać z pola mięczaki oporządzić, popakować itd.  
Pomieszczenie, kuwety i przyrządy do obsługi fermy powinny być, w celu odkażania, spryskiwane mlekiem wapiennym (1 kg gaszonego wapna na 20 litrów wody). Po dokładnym wymieszaniu i opadnięciu osadu na dno – wodę zlewa się do naczynia i odkaża rozpryskowo.
Wymogi: temperatura pomieszczenia 15-18oC, czas 5-10 minut, dokładnie spłukać lub umyć w odpowiednich, nietoksycznych płynach bakteriobójczych. Należy też zwalczać szczury, mrówki i muchy. Trzeba również likwidować siedliska i odpady stanowiące źródło pokarmu dla szkodników. W hodowli ślimaka kładzie się nacisk na profilaktykę.

1 komentarz:

  1. Nieważne jak bardzo masz zabrudzone pomieszczenie czy masz jakiś niechcianych lokatorów w postaci np. szczurów.
    Firma ,która mi pomogła na pewno by sobie z tym poradziła!!

    OdpowiedzUsuń