Te czynności powinno wykonywać się na jesień po zakończeniu sezonu hodowlanego. Jeżeli jednak nie korzystamy już z pomieszczeń po wypuszczeniu ślimaków do parku, możemy to zrobić wcześniej.W ten sposób jest łatwiej utrzymać higienę. Nie będzie śmierdziało nam w budynku. Mniej pracy na jesień gdy trzeba zebrać z pola mięczaki oporządzić, popakować itd.
Pomieszczenie, kuwety i przyrządy
do obsługi fermy powinny być, w celu odkażania, spryskiwane
mlekiem wapiennym (1 kg gaszonego wapna na 20 litrów wody). Po
dokładnym wymieszaniu i opadnięciu osadu na dno – wodę zlewa się
do naczynia i odkaża rozpryskowo.
Wymogi: temperatura
pomieszczenia 15-18oC,
czas 5-10 minut, dokładnie spłukać lub umyć w odpowiednich,
nietoksycznych płynach bakteriobójczych. Należy też zwalczać
szczury, mrówki i muchy. Trzeba również likwidować siedliska i
odpady stanowiące źródło pokarmu dla szkodników. W hodowli
ślimaka kładzie się nacisk na profilaktykę.
Nieważne jak bardzo masz zabrudzone pomieszczenie czy masz jakiś niechcianych lokatorów w postaci np. szczurów.
OdpowiedzUsuńFirma ,która mi pomogła na pewno by sobie z tym poradziła!!