piątek, 1 czerwca 2012

Na Dzień Dziecka przysmaki ślimakowe

Dziś dzieci mają swoje święto, więc to dobra okazja by spróbować i zachęcić je do jedzenia ślimaczków.Są one skarbnicą elementów odżywczych, przede wszystkim białka.
Przygotujmy jakąś dobra potrawkę lub przekąskę z naszych hodowlanych mięczaków.Oczywiście musi mieć apetyczny wygląd, bo dzieci są wzrokowcami.Może na początek coś prostego i mało wyszukanego.
Przekąska na ciepło:
-obgotowane tuszki ślimacze drobno pokrojone
-jajka ugotowane drobno pokrojone
-orzechy włoskie posiekane
-może być posiekana natka pietruszki lub szczypiorku drobnego
-sól, ciut pieprzu i warzywka do smaku
Wymieszać wszystko na jednolitą masę, wbić surowe jajko i trochę bułki tartej by związało składniki (podobnie jak przy kotletach mielonych) 
Masą wypełniamy puste muszelki ślimacze i układamy na blaszce.Wkładamy do piekarnika i lekko zapiekamy ok.15-20 min.Podajemy na ciepło.Fantastyczny smakołyk dla wszystkich.Nie widać ślimaków w całości, to ważne,nie odstrasza i pierwszy krok do oswajania z następnymi potrawkami.
Smacznego i wszystkiego dobrego dla Dzieci tych małych i tych dużych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz