"Mam pytanie odnośnie zbioru reproduktora... Jak je dobrze wybrać i skąd wiedzieć, że ślimak którego odkładamy jako reproduktora będzie faktycznie dobrym reproduktorem? Czy się różni się czymś od tuczu? Czy Państwo podajecie im jakieś "ulepszacze"?"
Odp.:
Nie wiem co ma Pani na myśli pisząc ulepszacze.Tylko karma jest podawana, specjalnie przygotowana dla ślimaka jadalnego według parametrów receptur wszystkim znanych i dostępnych.Tu nie ma żadnej tajemnicy.Prócz paszy nie dokarmiamy żadnymi "odżywkami" czy "suplementami". Może to raczej zaszkodzić mięczakom jak pomóc.Dojadają tylko Perko, które jest dostępne w parku hodowlanym (posiane wczesną wiosną). Co do reproduktora to jest już parę postów na ten temat i podane parametry, których trzeba się trzymać zbierając pierwszy raz.Potem to już kwestia wprawy, na oko widać co jest co.
Po krótce:
Pierwszy
zbiór następuje po 16 tygodniach.Wybiera się osobniki dorodne z
możliwością zachowania ich do odremontowania stada zarodowego.Wybór
reproduktorów przeprowadza się z jednorodnej populacji wiekowej w
danym okresie po zauważeniu objawów zakończenia wzrostu
(oblamowanie, wywinięty kołnierz) i aktywności kopulacyjnej
ślimaków, a także oznak znoszenia jaj w parku.
W wieku około 20 tygodni
ślimak jadalny waży:
8-12 gram dla Helix aspersa Muller
18-25 gram dla
Helix aspersa Maxiam
nadają się do zbioru.
Czy wybrany ślimak (reproduktor) po 16 tygodniach to taki sam jak przy zbiorach końcowych (tucz)?
OdpowiedzUsuńSkoro reproduktor musi mieć wywinięty kołnierz, itp., a ślimaki na handel też muszą spełniać te same wymagania,
to nie lepiej jest wybrać reproduktory po końcowych zbiorach?
CZY SĄ ZBIERANE WCZEŚNIEJ PO TO, ABY ZAPOBIEC ROZMNAŻANIU SIĘ W PARKU?
Tak dokładnie.Reproduktor to taki ślimak który posłuży do rozrodu, a tucz to ślimak dotuczony, duży sprzedawany na potrzeby gastronomiczne.
OdpowiedzUsuń