Państwowa Inspekcja Sanitarna przypomina, iż osoby prowadzące
działalność agroturystyczną, produkcję roślinną oraz zajmujące się
dostawą bezpośrednią surowców żywnościowych są zobowiązane do
rejestracji prowadzonej działalności w terenowo właściwej powiatowej
stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, gospodarstwa działające na rynku spożywczym w zakresie:
-produkcji pierwotnej (podstawowej) – czyli prowadzące produkcję,
uprawę lub hodowlę produktów podstawowych tj. zbóż, owoców, warzyw,
ziemniaków, ziół, grzybów i runa leśnego, w tym ich zbiory,
-dostaw bezpośrednich – dostaw dokonywanych przez producenta –
rolnika, ogrodnika, sadownika, surowców żywnościowych pochodzenia
roślinnego do konsumenta końcowego, zakładu detalicznego lub zakładu
żywienia,
-agroturystyki,
zobowiązane są do złożenia wniosku do Państwowego Powiatowego
Inspektora Sanitarnego właściwego wg miejsca prowadzonej działalności
celem rejestracji i tym samym wpisu do Rejestru zakładów podlegających
urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpis zakładu
do rejestru nie podlega opłacie. Za niedopełnienie w/w obowiązku
przewiduje się karę pieniężną.
Podstawa prawna:
- art. 61, art. 63 ust. 2 i 3, art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914
z późn. zm.).
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie
wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów
produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających
urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r.,
Nr 106, poz. 730).
Witam mam trzy pytania
OdpowiedzUsuńjakie warunki sanitarne trzeba stworzyć by rozpocząć hodowlę.
Ile paszy zje np.1000 ślimaków tak w przybliżeniu.
i ostatnie gdzie szukać zbytu czy są w Polsce odbiorcy których zainteresuje mała ilość.
Proszę o odpowiedz.Dziękuje i pozdrawiam.