piątek, 4 stycznia 2013

Uprawiaj, produkuj ale legalnie....

Państwowa Inspekcja Sanitarna przypomina, iż osoby prowadzące działalność agroturystyczną, produkcję roślinną oraz zajmujące się dostawą bezpośrednią surowców żywnościowych są zobowiązane do rejestracji prowadzonej działalności w terenowo właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, gospodarstwa działające na rynku spożywczym w zakresie:
-produkcji pierwotnej (podstawowej) – czyli prowadzące produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych tj. zbóż, owoców, warzyw, ziemniaków, ziół, grzybów i runa leśnego, w tym ich zbiory,
-dostaw bezpośrednich – dostaw dokonywanych przez producenta – rolnika, ogrodnika, sadownika, surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego do konsumenta końcowego, zakładu detalicznego lub zakładu żywienia,
-agroturystyki,
zobowiązane są do złożenia wniosku do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego właściwego wg miejsca prowadzonej działalności celem rejestracji i tym samym wpisu do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie. Za niedopełnienie w/w obowiązku przewiduje się karę pieniężną.
 Podstawa prawna:
- art. 61, art. 63 ust. 2 i 3, art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.).
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r.,  Nr 106, poz. 730).

1 komentarz:

  1. Witam mam trzy pytania
    jakie warunki sanitarne trzeba stworzyć by rozpocząć hodowlę.
    Ile paszy zje np.1000 ślimaków tak w przybliżeniu.
    i ostatnie gdzie szukać zbytu czy są w Polsce odbiorcy których zainteresuje mała ilość.
    Proszę o odpowiedz.Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń