czwartek, 31 stycznia 2013

Mrówki-pożyteczne i szkodniki

Jednym z najważniejszych momentów w rozwoju ludzkości było przejście od cywilizacji zbieracko-łowieckiej do rolniczej.Stało się to około 10 tysięcy lat temu.Jednak człowiek nie jest jedynym organizmem, który uzależnił się od rolnictwa.Podobnie uczyniły mrówki grzybiarki z plemienia Attini.Co ciekawe, efekty owadziej rewolucji okazały się bardzo podobne do skutków tej naszej, ludzkiej.Tyle tylko, że rewolucja u Attini wydarzyła się przynajmniej 50 min lat wcześniej.Mrówki grzybiarki tworzą jedyne z najbardziej rozwiniętych społeczeństw w świecie zwierzęcym-zbiorowiska o niezwykle skomplikowanym podziale pracy i ogromnym wpływie na otaczający ekosystem.Jednym z kluczowych mrówczych aktywności, niezbędnych do funkcjonowania kolonii, jest cięcie liści służących jako baza pokarmowa dla grzyba.
Grzyb całkowicie zaspakaja potrzeby pokarmowe mrówek, dostarczając im węglowodanów, jak i białka.Pracujące poza gniazdem mogą pobierać słodkie soki roślinne, jednak w razie ich braku mrówkom wystarczają składniki odżywcze w grzybni.Rozwijające się larwy wymagają większych ilości pokarmu białkowego, jest on łatwo dostępny w pielęgnowanych przez mrówki ogrodach.To odróżnia je od innych gatunków mrówek, które korzystają z białka pozyskanego z organizmów upolowanych zwierząt.
Tutaj nasuwa się odpowiedz sama, na pytanie: czy mrówki, które zadomowiły się na naszych poletkach hodowlanych są szkodliwe i zagrażają tuczącemu się ślimakowi jadalnemu??
Oczywiście że tak, żerują na nim.Niestety podana wyżej odmiana- Attina, nie występuje u nas w Polsce, a szkoda.

1 komentarz: