"...jakie warunki sanitarne trzeba stworzyć by rozpocząć hodowlę...."
Odp.:
Przede wszystkim musi być odpowiednie wyposażenie pomieszczeń pod hodowlę ślimaka jadalnego, co łączy się bezpośrednio z wymogami sanitarnymi i odbiorem osoby nadzorującej ze stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz weterynaryjnej.Jeżeli posiadamy tylko jedno pomieszczenie do reprodukcji i odchowu oseska to musi być tak wszystko rozmieszczone, by poniższe elementy wyposażenia miały swoje stałe miejsce.
Przykład
wyposażenia pomieszczenia hodowlanego:
-skrzynie,
ule itp. drewniano-foliowe zabezpieczone ramką drewniano-siatkową,
lub maścią, pastuch (można wykonać samemu)-małe przezroczyste kuwety do składania zniesionych jaj oraz odchowu małych ślimaków po wylęgu, lub podobne pojemniki
-kubki do znosów o wysokości 5-8 cm (mogą to być zebrane pojemniki po tłuszczach typu „Rama”, „Bona” lub zwykłe plastikowe małe doniczki )
-ręczny spryskiwacz do nawilżania małych ślimaków
-pędzle o długim włosiu – 2 sztuki, plastikowe łyżki – 2 sztuki
-zlew do mycia kuwet i pojemników wyposażony w wąż z końcówką rozpryskową (zlew można zastąpić innym pojemnikiem przeznaczonym do mycia z odpływem)
-pomieszczenie powinno posiadać kratkę ściekową
-lampa owadobójcza min.1szt.
-regały na kuwety z jajami oraz na kuwety z oseskami
-regał lub pojemniki szczelnie zamykane na paszę dla ślimaka (suche miejsce)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz