sobota, 22 grudnia 2012

"Ślimaki" na słodko dla wszystkich- kulinaria

                      ŚLIMAKOWE CIASTECZKA
 składniki na dwie porcje ciasta-ciemne i jasne:
200 g mąki (razy dwa)
100 g zimnego masła (razy dwa)
50 g cukru pudru (razy dwa)
1 jajko (razy dwa)
1 żółtko (razy dwa)
1 łyżeczka cukru waniliowego (razy dwa)
1 szczypta soli (razy dwa)
dodatkowo do ciemnej porcji:
10 g kakao-2 łyżki, 2 łyżeczki kawy instant w proszku
Połączyć wszystkie składniki, zagnieść, obie porcje ciasta z osobna i pozawijać w folię, do lodówki na godzinę.Potem rozwałkować na dwa prostokąty (ciemne ciasto jeden dłuższy bok).
Na ciemnym cieście ułożyć jasne i zwinąć w roladę, zaklejając końcówkę ciemnym ciastem. Zawinąć w folię spożywczą i ponownie umieścić w lodówce na około godzinę.
Schłodzony wałek ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.   SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz