czwartek, 20 grudnia 2012

Ślimaki na wiglilijny stół- kulinaria

Ślimaki to produkt wyśmienicie nadający się na wigilijny stół.Co prawda jest to mięso, ale klasyfikowane jako mięczaki czyli postne.
            ŚLIMAKI ZAPIEKANE W PIECZARKACH
Składniki, porcja dla 3 osób 
6 pieczarek o dość sporych kapeluszach 

3 łyżki masła  
20 g sera ementalera
6 ślimaków (mrożone lub z puszki, nieprzyprawione)   
sól
pieprz
natka pietruszki 

 Nóżki pieczarek odrzucamy (zbędne), kapelusze podsmażamy na łyżce masła. Resztę masła ucieramy na zimno z serem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i zmiażdżony czosnek.
Na dno każdej pieczarki kładziemy trochę sera z dodatkami, na to ślimaka (jeśli są mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić) i po wierzchu rozprowadzamy resztę masy serowej. Zapiekamy przez 5 min w 220°C.
Jeżeli mamy ślimaki swoje z chłodni- to surowe pierw obgotowujemy po uprzednim oporządzeniu.Włożone surowe do pieczarki i 5 min. zapiekania będą nie do zjedzenia, to za mało.
SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Witam
    Chciałbym zapytac gdzie mozna kupic kuwety do inkubacji kokonów Bardzo Dziekuje .Pozdrawiam Darek

    OdpowiedzUsuń