Ślimaki to produkt wyśmienicie nadający się na wigilijny stół.Co prawda jest to mięso, ale klasyfikowane jako mięczaki czyli postne.
ŚLIMAKI ZAPIEKANE W PIECZARKACH
Składniki, porcja dla 3 osób
6 pieczarek o dość sporych kapeluszach
3 łyżki masła
20 g sera ementalera
6 ślimaków (mrożone lub z puszki, nieprzyprawione)
sól
pieprz
natka pietruszki
Nóżki pieczarek odrzucamy (zbędne), kapelusze podsmażamy na łyżce masła. Resztę masła ucieramy na zimno z
serem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i zmiażdżony
czosnek.
Na dno każdej pieczarki kładziemy trochę sera z dodatkami, na to ślimaka
(jeśli są mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić) i po wierzchu
rozprowadzamy resztę masy serowej. Zapiekamy przez 5 min w 220°C.
Jeżeli mamy ślimaki swoje z chłodni- to surowe pierw obgotowujemy po uprzednim oporządzeniu.Włożone surowe do pieczarki i 5 min. zapiekania będą nie do zjedzenia, to za mało.
SMACZNEGO
Witam
OdpowiedzUsuńChciałbym zapytac gdzie mozna kupic kuwety do inkubacji kokonów Bardzo Dziekuje .Pozdrawiam Darek