W związku z tym, że niektórzy pokuszą się o robienie samemu karmy dla ślimaka, ale i nie tylko.Mając większą ilość ziemi rolnej, również uprawiają ją.Parę wiadomości na temat kukurydzy i gleby.
-Z każdą toną przeoranej słomy kukurydzianej wraca do gleby 12 kg N, prawie 5 kg P2O5, 22,5 kg K2O, 5-6 kg CaO, 4-5,7 kg MgO i 2 kg S.Przeorując przeciętny plon słomy kukurydzy wzbogacamy glebę o prawie 4 tony materii organicznej na hektar.
-Na glebie zachwaszczonej w stosunku 20-75 % można spodziewać się nawet 60 % obniżki plonu ziarna kukurydzy, a czasem całkowitej utraty plonu.
-Gleba pod kukurydzę nie powinna być mocno ugnieciona, najlepiej płytko spulchniona na głębokość 4-6 cm na glebach cięższych, a 6-8 cm na glebach lżejszych.
-Kukurydza wymaga dużych dawek azotu odpowiednio dostosowanych w odpowiednich fazach wzrostu, najwięcej pobiera od II dek. czerwca do II dek.sierpnia (całkowitej ilości 80-85 % azotu).
-Wysiewając kukurydzę bierzemy pod uwagę temp. gleby, powinna być 8-9 st.C.Wysiane nasiona w zimnej ziemi butwieją, kiełkują słabo, młode rośliny mniej odporne na przymrozki wiosenne.
-Wiosenne zabiegi uprawowe pod kukurydzę ograniczamy do minimum, nie wskazane oranie wiosenne ziemi.Przesuszamy ją i zmniejszamy utrzymanie rezerw wody dla kukurydzy w razie suszy.
Poważnymi konkurentami dla kukurydzy są chwasty wytwarzające głębokie korzenie, np.szarłat szorstki.Ma on bardzo korzeń sięgający do 1,5 m w głąb, doskonale radzi sobie w czasie suszy, zabiera kukurydzy duże ilości wody.
Przestrzeganie poprawnej agrotechniki ma duże znaczenie w uprawie kukurydzy.Zwłaszcza, gdy uprawiamy ją w monokulturze.Zalety jej uprawy jest duży potencjał plonowania i możliwość uprawy na słabszych stanowiskach glebowych w porównaniu do innych zbóż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz