piątek, 9 września 2016

Zasuszenie pola przed zbiorami ślimaków

Tak wygląda pole na Fermie "Mokry Dwór" w trakcie zbiorów ślimaków.


Od około dwóch tygodni nie karmimy ślimaków i nie zraszamy.
Efekt jest jak na zdjęciu - perko wyjedzone do cna, a ślimaki masowo powciskane pod paśniki.
W ten sposób mamy ułatwione zbiory, gdyż nie trzeba przedzierać się przez gęstwinę roślinności. Dodatkowo, z powodu braku dostępu do pożywienia, ślimaki wypróżniają się już na polu, więc szybciej przejdziemy do procesu zasuszania ślimaków.

2 komentarze:

  1. Jaka temperatura jest najbardziej optymalna do ich późniejszego przechowywania? Zasłyszałem już różne opinie i interesuje mnie jaka może być temperatura maksymalna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Temperatura podczas zasuszania wynosi ponad 10 stopni, ale do hibernacji należy ją obniżyć przynajmniej do 6-7 stopni. Są różne opinie, co do temperatury podczas przechowywania, ale myślę, że wynika to stąd, że wielu hodowców problemy podczas przechowywania upatruje w temperaturze i stąd różne teorie. Natomiast najczęstszym problemem nie jest temperatura tylko wilgotność. Ślimaki będą się tak samo przechowywać jak będą leżeć w 2 stopniach, co w 7 stopniach, ale jeśli powietrze w chłodni będzie zbyt wilgotne, to ślimaki w żadnej temperaturze nie przetrwają kilku miesięcy.

    OdpowiedzUsuń