Tak wygląda pole na Fermie "Mokry Dwór" w trakcie zbiorów ślimaków.
Od około dwóch tygodni nie karmimy ślimaków i nie zraszamy.
Efekt jest jak na zdjęciu - perko wyjedzone do cna, a ślimaki masowo powciskane pod paśniki.
W ten sposób mamy ułatwione zbiory, gdyż nie trzeba przedzierać się przez gęstwinę roślinności. Dodatkowo, z powodu braku dostępu do pożywienia, ślimaki wypróżniają się już na polu, więc szybciej przejdziemy do procesu zasuszania ślimaków.
Jaka temperatura jest najbardziej optymalna do ich późniejszego przechowywania? Zasłyszałem już różne opinie i interesuje mnie jaka może być temperatura maksymalna?
OdpowiedzUsuńTemperatura podczas zasuszania wynosi ponad 10 stopni, ale do hibernacji należy ją obniżyć przynajmniej do 6-7 stopni. Są różne opinie, co do temperatury podczas przechowywania, ale myślę, że wynika to stąd, że wielu hodowców problemy podczas przechowywania upatruje w temperaturze i stąd różne teorie. Natomiast najczęstszym problemem nie jest temperatura tylko wilgotność. Ślimaki będą się tak samo przechowywać jak będą leżeć w 2 stopniach, co w 7 stopniach, ale jeśli powietrze w chłodni będzie zbyt wilgotne, to ślimaki w żadnej temperaturze nie przetrwają kilku miesięcy.
OdpowiedzUsuń