Poniżej przedstawiamy przepis na Mūllera z Fermy „Mokry Dwór”
Wstępne
przygotowanie ślimaka mające na celu pozbycie się śluzu:
1,5 kg Mullera (po
wypróżnieniu i zasuszeniu) gotujemy ok. pół godziny w wywarze rosołowym.
Odcedzamy, wywar wylewamy i dobrze płuczemy ślimaki. Następnie, 90% ślimaków
wyjmujemy z muszelek (patyczkiem do szaszłyków). Pozostałe 10% pozostawiamy w
muszelkach, ale jedynie w celach estetycznych.
Przygotowanie
sosu pomidorowego
W osobnym garnku
przesmażamy przecier pomidorowy z dużą ilością czosnku. Pomidory oczywiście
naturalne, rozgotowane i przetarte w celu usunięcia skórek. Pieprz i sól do
smaku.
Przygotowanie
sosu ze ślimaków
Wybrane z muszelek
ślimaki gotujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem dużej ilości pietruszki i
czosnku. Po około godzinie, kiedy ślimaki są już dość miękkie, dodajemy wcześniej
przygotowany sos pomidorowy.
Całość gotowa do spożycia
po zagotowaniu. Tak przygotowany sos ze ślimaczków podaliśmy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz