wtorek, 12 marca 2013

Charakterystyka i działanie mikotoksyn

MIKOTOKSYNY ZBÓŻ:
-Aflatoksyny są wytwarzane przez różne gatunki Aspergillus, które rozwijają się w miejscach o dużej wilgotności i wysokich temp. Wykrywane są przede wszystkim w kukurydzy.kukurydza należy do tych surowców paszowych, które porażeniu grzybami często ulegają już na polu.
 -Ochratoksyna ( OTA )
powoduje uszkodzenie wątroby i nerek, u większości zwierząt oddziałuje na system odpornościowy, występują u potomstwa wrodzone wady rozwojowe oraz upośledzenie systemu rozrodczego.
Nie stwierdzono jej przechodzenia z paszy do krwi, mleka, mięsa przeżuwaczy.
-Fumonizyny
grupa 15 mikotoksyn występujących w kukurydzy, czasami razem z niektórymi toksynami, działanie ich powoduje utratę apetytu, uszkodzenie wątroby i układu nerwowego, obrzękiem płuc.
-Zearalenon ( ZEA )
wytwarzany jest przez gatunki grzybów Fusarium, w warunkach niskich temp. i dużej wilgotności, może prowadzić do poronień u zwierząt i zaburzeń rozrodu.
-Deoksyniwalenol ( DON )
należy do grupy trichotecenów, wytwarzany jest na roślinach przed zbiorem, hamuje biosyntezę białek, hamuje aktywność enzymów, zaburzenia przepuszczalności błon cytoplazmatycznych i podziałów komórek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz