wtorek, 15 września 2015

Zbiory na Fermie "Mokry Dwór" rozpoczęte


Tak pracujemy przy zbiorach na naszej Fermie.


W tym roku naprawdę jest co zbierać. Sami popatrzcie.


A oto efekty naszej pracy






Przez pierwsze kilka dni pozostawiamy ślimaka w workach na dworze. Przemywamy go codziennie, żeby usunąć cały brud i nieczystości.








Potem dosuszamy chwilę w skrzynkach, które następnie umieszczamy w suszarni.

 W suszarni ślimak pozostaje przez kolejne kilka dni, po czym posortowany ląduje w chłodni.





2 komentarze:

  1. Witam
    Mam pytanie -suszymy tak długo aż ślimak(muller) wytworzy epifragmę (wieczko)czy możemy go wcześniej włożyć do chłodni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Możemy włożyć wcześniej. Część ślimaków wybudza się podczas segregacji, natomiast całkowicie zamykają się błoną już w samej chłodni.

    OdpowiedzUsuń