Nie zostawiajmy
zahibernowanych ślimaków samym sobie. Kontrolujmy temperaturę i wilgotność.
Ponadto, dobrze jest raz w tygodniu sprawdzić stan ślimaków. Robimy to poprzez
odwrócenie worków w skrzynkach i sprawdzenie, czy któryś nie cieknie. Po zauważeniu
wycieku, taki worek należy otworzyć i usunąć martwe sztuki. Bardzo ważne jest
usunięcie martwych osobników, ponieważ wypływająca z nich ciecz zalewa sąsiednie
zahibernowane ślimaki, powodując ich zatopienie.
Jeszcze jedna istotna
rzecz, nigdy nie należy ustawiać pierwszej skrzynki ze ślimakami na podłodze,
zawsze zostawiamy pierwszą skrzynkę od dołu pustą i dopiero na niej ustawiamy
skrzynki ze ślimakami – niby taka drobna sprawa, a uchroni nas przed dużymi
stratami.
Wystarczy układać skrzynki na paletach transportowych, a nie na podłodze i będzie dobrze. Ja tutaj dodałbym jeszcze, że warto również wstawić do chłodni mieszacz powietrza i co jakiś czas otwierać chłodnię tak na jakieś kilka godzin gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 0. Wspomaga to również w pozbyciu się wilgoci.
OdpowiedzUsuń