piątek, 26 września 2014

Koszty założenia hodowli ślimaków – opłacalność, zysk



Wielu z Was pyta, jakie są koszty uruchomienia hodowli ślimaka. Już kiedyś poruszaliśmy ten temat, ale spróbujmy jeszcze raz podsumować najważniejsze koszty, jakie czekają nowych hodowców. Poniżej przedstawiam aktualny kosztorys dla rozpoczęcia hodowli Maximy i Mūllera z planowaną wielkością tuczu na poziomie 3 ton.


Koszty
Maxima
Mūller
Koszty stałe
dla każdej hodowli do max. 15 ton:
Zamgławiacz
1.600 zł
Sterownik
1.000 zł (tańszy na pewno nie posłuży długo)
Koszty zmienne
uzależnione od wielkości hodowli,
poniżej dla hodowli na 3 tony:
Stół reprodukcyjny (drewno, siatka, folia, zabezpieczenie antyucieczkowe)
200 zł
 200 zł
Reproduktory
3.600 zł  (3.600 szt.)
4.500 zł (4.500 szt.)
Torf - kreda
150 zł
150 zł
Kuwety
770 zł (70 szt.)
1540 zł (140 szt.)
Kubki lęgowe
50 zł
50 zł
Pasza (reproduktory) (75 kg)
180 zł
180 zł
Pasza (tucz wstępny) (150 kg)
360 zł
360 zł
Pasza (tucz właściwy) (3 tony)
7.200 zł
7.200 zł
Zabezpieczenie antyucieczkowe na polu (agrotkanina 120g/m2, smar, sól)
380 zł
452 zł
Perko
30 zł
30 zł
Paśniki
1.800 zł (300 szt.)
2.700 zł (450 szt.)
Razem
17.320 zł
19.962 zł
 
Łączny koszt powstanie przez dodanie kosztów stałych i odpowiedniej wielokrotności kosztów zmiennych. Czyli założenie hodowli na 3 tony wynosi odpowiednio:

- Maxima – 17.320 zł
- Mūller -   19.962 zł.

Uwaga: Podane ceny uwzględniają zakup materiałów nowych, sprawdzonych i wytrzymałych na wiele sezonów (np. paśniki, kuwety). Oczywiście zawsze można zastosować tańszy zamiennik (np. używane palety zamiast nowego drewnianego paśnika, tańszy sterownik), ale doświadczenie pokazuje, że nie warto. Tak czy inaczej, w zależności od możliwości finansowych, każdy wybiera to, co mu odpowiada.

Proszę jeszcze wziąć pod uwagę, że podane koszty nie są całkowitymi. Jak zauważyliście nie ma tu takich pozycji, jak dostosowanie budynku np. założenie płytek czy wyklejenie styropianem, zewnętrzne ogrodzenie terenu, czy koszty zużycia mediów. Uznałam, że tego typu pozycji nie można przyjmować w kosztorysie ogólnym, bo przecież każdy z Was ma inną sytuację, jeden hodowca będzie musiał kupić bojler, a inny zdecyduje się na wywiercenie studni na polu, więc takie kalkulacje należy przeprowadzić indywidualnie. 

Jaka jest więc opłacalność hodowli?
Przy założeniu utrzymania się średnich cen, tj. Maxima 10.000 zł/tona, Mūller 14.000/tona, otrzymamy taki zysk:

Zysk z Maximy: 30.000 zł – 17.320 zł = 12.680 zł
Zysk z Mūllera: 42.000 zł –   19.962 zł = 22.038 zł

W kolejnych latach zysk proporcjonalnie zwiększa się, ponieważ odchodzą nam duże koszty, jakie ponieśliśmy w pierwszym sezonie na wyposażenie naszej hodowli. Jedynym kosztem, który na pewno pozostanie to zakup paszy.

poniedziałek, 22 września 2014

Cena skupu ślimaka 2014



Witam serdecznie wszystkich obecnych i przyszłych hodowców. W tym miesiącu dostajemy bardzo dużo, o wiele więcej niż w poprzednich sezonach, zapytań o skup ślimaka. Niestety wygląda na to, że szukacie Państwo powiedziałabym „ratunku”, a nie możliwości uzyskania wyższej ceny.
W zasadzie codziennie dzwoni i pisze do nas kilka osób zmartwionych obecną sytuacją na rynku ślimaka.  Oto przykładowy mail:

„Witam
Czy możecie mi pomóc w sprzedaży Mullera w rozsądnej cenie? Mam zebranych ok. 5 ton, dorodnych, wywiniętych ślimaków. Niestety pan […..] wystawił nas do wiatru, mówiąc delikatnie. Najpierw kazał przesłać próbkę, po czym zaproponował ceną 8 zł. Przecież to jest śmieszne. Wiem jak wygląda Muller w I klasie i wierzcie mi, że niczym nie różni się od partii, jaką dostarczyliśmy w zeszłym roku. Jak można tak drastycznie obcinać ceny – w tamtym roku 14 zł, dziś 8 zł? Jaka jest w takim razie opłacalność hodowli? Proszę o informację, gdzie skupują ślimaka w dobrej cenie?”

Takich osób zgłasza się do nas coraz więcej i sytuacja nie dotyczy tylko Mullera. Cena na Maximę również mocno spadła.
Drodzy hodowcy, podzielcie się swoimi tegorocznymi doświadczeniami. A może ktoś z Was może polecić godnego zaufania odbiorcę?

Pamiętajmy, jesteśmy na tym forum, aby sobie pomagać, integrować się i wspólnie organizować zbyt, a nie zarabiać na pośrednictwie.

My, ze swej strony, prowadzimy rozmowy we Francji i Włoszech. Mamy nadzieję, że zaowocują one nowymi kontraktami i w przyszłym roku będziemy w stanie sprzedać większe ilości ślimaka po wysokiej cenie, oczywiście z pominięciem polskich pośredników. Tym samym, będziemy chcieli wspólnie z Wami organizować potrzebne ilości ślimaka na eksport.

czwartek, 18 września 2014

Degustacja MŰLLERA na Fermie “Mokry Dwór" pod Koninem



Poniżej przedstawiamy przepis na Mūllera z Fermy „Mokry Dwór”

       Wstępne przygotowanie ślimaka mające na celu pozbycie się śluzu:
1,5 kg Mullera (po wypróżnieniu i zasuszeniu) gotujemy ok. pół godziny w wywarze rosołowym. Odcedzamy, wywar wylewamy i dobrze płuczemy ślimaki. Następnie, 90% ślimaków wyjmujemy z muszelek (patyczkiem do szaszłyków). Pozostałe 10% pozostawiamy w muszelkach, ale jedynie w celach estetycznych.
   
       Przygotowanie sosu pomidorowego
W osobnym garnku przesmażamy przecier pomidorowy z dużą ilością czosnku. Pomidory oczywiście naturalne, rozgotowane i przetarte w celu usunięcia skórek. Pieprz i sól do smaku.
     
       Przygotowanie sosu ze ślimaków







 
Wybrane z muszelek ślimaki gotujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem dużej ilości pietruszki i czosnku. Po około godzinie, kiedy ślimaki są już dość miękkie, dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy.



 








Całość gotowa do spożycia po zagotowaniu. Tak przygotowany sos ze ślimaczków podaliśmy z makaronem.