piątek, 28 września 2012

Szczypce do ślimaków

Pisałam o widelcach, ale jeszcze dość istotny przedmiot przy konsumpcji ślimaków to szczypce.Oby potem nie było sytuacji jak w filmie moim ulubionym "Czterej pancerni i pies"- scena z jajkiem na talerzu.

 Takie najprostsze nie są drogie około 8 zł./szt.
 Za to takie bardziej profesjonalne dla koneserów i wytrawnych smakoszy to dużo większy wydatek 340 zł./szt. ale można kupić już szczypce z wyższej półki (jak to mówią) od 70 zł./szt.

Ślimak zapiekany z serem- kulinaria

Czynności jeśli chodzi o przygotowanie ślimaków maxima czy muller do zapiekania są zawsze podobne.Różnią się tylko poszczególne składniki, jest tu dowolność, jak kto lubi.
Tu pokazane zapiekane z parmezanem, mniam.

czwartek, 27 września 2012

Zbiory a potem konsumpcja

Na czasie są teraz zbiory ślimaka z pola, więc wszystko kręci się w tym temacie.Ja jednak chcę urozmaicić posty, dla Was blogowicze i będę wklejała filmiki z różnymi smakołykami, które można przyrządzić ze swoich zbiorów co jakiś czas.Suchy przepis nie za wiele mówi, nie ma to jak naocznie zobaczyć kogoś w akcji kulinarnej i przekonać się, że to nie takie trudne do przygotowania, ładnie apetycznie wygląda.Na pewno jest smaczne, wiem, bo robiliśmy degustację po pierwszym sezonie ze swojego zbioru.Na początku podeszłam do tego sceptycznie, ale jak spróbowałam zupy ze ślimaków, pychota.Ci co lubią flaczki to temat im będzie znany.Bardzo podobny smak, tylko zamiast flaczków tuszki ślimacze, palce lizać.Dużo przypraw do podkreślenia smaku i dużo startej grubo marchewki.Można jeść i jeść, tylko potem ciężko się oddycha.
Pamiętajmy, że to czyste białko, ciężko strawne dla żołądka w dużych ilościach.Dlatego wszędzie serwują ślimaki na zasadzie przekąski.
Robiliśmy jeszcze ślimacze tuszki z jajkiem gotowanym i orzechami, zapiekane z bułką tartą, mniam.
Oczywiście nie zabrakło ślimaczków maxima z masłem czosnkowym zapiekanych w piekarniku.
Sporo pracy przy przygotowaniu tych delicji, ale warto co jakiś czas odchamić się.
Miłego dnia.

środa, 26 września 2012

Ślimaki z masłem- film, kulinaria

Ślimaki zapiekane z masłem ziołowym na trzy różne sposoby do wyboru, jak kto woli
Smacznego.

Przepraszam wszystkich, że w ostatnie dni mało udzielam się na blogu, ale jakoś nie mam do tego głowy.
W sobotę prowadziliśmy festyn na Mokrym Dworze obok naszej Fermy, ze smutkiem, gdyż tydzień temu zginął tragicznie nasz kolega w wypadku samochodowym.Dziś jest pogrzeb.
Na dodatek rano dowiedziałam się, że koleżanka nie żyje, 36 lat miała, przykro.Pogrzeb znowu w sobotę.[*]
Jakie to życie kruche, co nam po pieniądzach, dobrobycie, dobrym interesie skoro z dnia na dzień może nas zabraknąć, nie znamy dnia ani godziny.
Niestety smutek w sercu, ale życie toczy się dalej i nie można zaniedbać obowiązków.
Miłego spokojnego dnia życzę w ten smutny dla mnie dzień.

wtorek, 25 września 2012

Sprzątanie Uli- fotka

Widać na drugim planie jak wygląda czyszczenie resztek karmy z dnia poprzedniego.Nie zawsze da się tylko spłukać prysznicem.Ze względu na to, że zostawiane są ślimacze odchody na panelach, nie można zostawić co nie da się spłukać bieżącą wodą i dosypać nowej paszy.Musi być zachowana higiena-to podstawa.

poniedziałek, 24 września 2012

Pytanie: Czym ogrzewać pomieszczenie reprodukcyjne?

To kolejne pytanie od pana Rafała:
"...Większość poleca ogrzewanie podłogowe, ale to spora inwestycja, a u Państwa widzę grzejnik elektryczny na powyższym zdjęciu. Czy używacie go tylko do dogrzewania pomieszczenia?"
Odp.:
Nie mam pojęcia kto pisze o ogrzewaniu podłogowym.Chyba ten co ma za dużo pieniędzy lub Ci co mają ogromne fermy i wtedy to się zwraca i owszem.Przy małej hodowli to bez sensu.Inwestycja w ogrzewanie podłogowe + pompa ciepła to kwota rzędu 50 tysięcy złotych polskich jak nie 100 tyś. teraz.
Jeżeli zaczynamy sezon hodowlany-reprodukcję w okolicy końca marca by potem jak najszybciej przenieść podrostki do tunelu i mieć mniej roboty ze sprzątaniem kuwet, to wystarcz jeden lub dwa grzejniki.Pomieszczenie nie ogrzewamy tylko dogrzewamy by utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność.Jeżeli nie jest to hala 300 metrów,pomieszczenie jest dobrze docieplone styropianem to grzejnik wystarczy.Wezmy pod uwagę, że koniec marca a początek kwietnia to już inne temperatury na dworze jak w zimie.Może kupić i zastosować uniwersalny klimatyzator, na wiosnę dogrzewa, a na jesień chłodzi.Wtedy mamy uniwersalne lokum,wykorzystujemy to pomieszczenie potem do zasuszania ślimaków po zbiorach.
Pozdrawiam,miłego początku tygodnia

niedziela, 23 września 2012

UL z bliska po sprzątaniu- fotka

Tak wyglądały nasze ULE w tym sezonie.Tu już są po umyciu, rozsypaniu świeżej paszy i dodatkowo marchewki.Włożono kubki ze świeżą ziemią do składania jaj.

piątek, 21 września 2012

Pytanie:Parametry Ula, jego elementy, ile reproduktora?

Pytanie: "Ile maksymalnie reproduktorów powinno być w ulu o wymiarach: 1m szerokości, 3m długości i 60cm wysoki? Ekrany foliowe 80cm szerokości i 50cm wysokości, co 15cm.
Czyli mamy 19 ekranów o powierzchni 0,4m kwadratowego, licząc obie strony wychodzi 15,2m kwadratowego(samych ekranów foliowych) i czy folia powinna dotykać siatki na spodzie ula?
W takim ulu ile powinno się wystawiać jednorazowo doniczek do znoszenia jaj?"
Odp.

 Ponieważ parę razy pisałam na temat Ula dla reproduktora, wklejałam zdjęcia robione z bliska dokładnie opisując poszczególne elementy, więc można cofnąć się do starszych postów.Na fotkach obok widać dość dobrze wszystko to co jest zawarte w powyższych pytaniach.Parametry, które są podane to teoria, a każdy zrobi jak chce.Po dwóch sezonach stwierdziliśmy, iż ULE głębokie 60 cm+nóżki to za wysoko i niewygodnie sprząta się.Na przyszły rok zrobimy nowe, płytsze.Każdy dopasowuje do siebie indywidualnie, do powierzchni lokum, do ilości ślimaka do rozrodu.
W takich standardowych Ulach mieliśmy min.2800 sztuk reproduktora-w każdym.

czwartek, 20 września 2012

Przykład Ula innej fermy- fotka


Fot. Ferma w Polsce
To wersja Ula, dla tych którzy mają małą ilość reproduktora ślimaka maxima lub muller na start w przyszłym sezonie hodowlanym.